Mechanische bomen komen in de toekomst

Energie uit bomen

In de korte toekomst, Mechanische bomen

De zoektocht naar nieuwe manieren om stroom op te wekken is nog steeds gaande. Zonne-energie is een goede, maar met een wolkje voor de zon is er gelijk minder energie. Windenergie heeft als voordeel dat deze ’s nachts ook werkt, maar dan wordt er ook veel minder energie afgenomen waardoor er over capaciteit ontstaat. Aangezien de energie nog niet opgeslagen kan worden maakt dit de energie stukken minder rendabel. De onderhoudskosten zijn daardoor ook gigantisch.

Het boom model

De universiteit van Ohio in Amerika zijn bezig met een project om een ander soort energie te zoeken. Vibraties zijn overal om ons heen. Voel maar eens wanneer er een vrachtwagen voorbij rijdt, of een trein. Al deze machines geven als het ware gratis energie af. Daardoor is het ontwerp ontstaan van een kleine boom. Met takken, maar geen bladeren. Zo’n boom zet de kinetische energie om in stroom. Zelfs als het lijkt alsof de bomen stil staan, zorgde het boompje toch voor een opwekking van 0,8 Volt. Terwijl wanneer de boom zichtbaar bewoog er ongeveer twee Volt opgewekt kon worden. Voorlopig is dit alleen nog in een virtuele omgeving getest. Maar later is misschien deze technologie ook toe te passen op wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen die bekend staan dat ze ook heen en weer bewegen. Het model is misschien een beetje afgekeken van de windmolens zonder wieken.boom energie

Toepassingen

Deze modellen maakte nog niet heel veel energie maar er zijn wel al toepassingen voor te bedenken. In de infrastructuur is er veel behoefte aan weinig energie op meerdere locaties. Denk aan sensoren of ledverlichting. Naast het feit dat het verkeer voor trillingen zorgt dat er meer energie opgewekt wordt is het misschien wel interessant om hier projecten voor op te zetten. In Nederland was een ander idee geopperd. Uit bacteriën onder het gras gebruiken om energie op te wekken. Er zijn al proeven in de natuur ingezet om te kijken hoe goed dit toe te passen is. In speciale buisjes worden bacteriën gehouden die leven op stoffen die de wortels van het gras afscheiden. Deze bacteriën geven elektronen af die voor stroom gebruikt kunnen worden. Deze manier bracht niet zeer veel energie op, maar was wel geschikt om bijvoorbeeld LED verlichting in de vangrail te laten branden of een verkeerslicht actief te houden. Het voordeel was voornamelijk dat er geen horizon vervuiling was. Meer informatie over energie en gas kan u in dit artikel lezen.

 

 

Mechanische bomen komen in de toekomst